a-evoluat-omenirea

Ionel-Claudiu Dumitrescu

A evoluat omenirea?

Teoretic, dezvoltarea învăţământului de toate gradele prin toate ţările planetei ar fi trebuit să formeze oameni inteligenţi, capabili să genereze idei revoluţionare spre progresul şi fericirea comunităţilor. Culmea este că trecerea timpului a lăsat fiinţele bipede la un nivel jalnic de gândire şi nu se întrevăd soluţii raţionale pentru ieşirea din această matrice.

Gândirea raţională nu există la cel mai înalt nivel şi de aici pleacă tot răul. Benito Mussolini spunea că este diferit în raport cu ceilalţi politicieni şi a pus bazele fascismului, ideologie uniformizantă ce aducea în mare măsură cu socialismul din tinereţea liderului italian. Grav este că se considera un genial conducător în toate domeniile, dar n-a vrut să vadă că a intrat în capcana lăudării defunctului Imperiu roman şi a alergat după fantomele trecutului până când a intrat în războiul mondial şi fatal pentru tot ce afirmase. Vladimir Ilici Lenin şi Iosif Stalin au preluat steagul socialismului în varianta lui Karl Marx şi au încercat să aplice în secolul al XX-lea o idee de la 1847. A fost un experiment eşuat în mod normal, dar adepţii îi copiau în continuare fără pic de logică. Nikita Hruşciov, lăudat pentru politica de destalinizare, a fost cel ce a ordonat testarea celui mai mare dispozitiv nuclear, de 50 de megatone TNT, şi a vrut chiar unul dublu. A fost înlăturat de la putere la timp, dar urmaşii îi continuă fără să observe obsesia pentru rachete atomice şi un astfel de dispozitiv a explodat în nordul Rusiei în vara anului 2019. Dacă tot ce se spune despre performanţele armelor nucleare este adevărat, capacităţile dispozitivelor inteligente dezvoltate de către marile puteri socialiste permiteau distrugerea planetei de câteva ori. Era suficient o singură dată şi fără riposta inamicului. Armele au fost dezvoltate indiferent de costuri şi pofta de substanţe radioactive a generat dezvoltarea unor reactoare speciale, unul singur fiind capabil să contamineze întreaga Europă după catastrofa de la Cernobîl din anul 1986.

Iosif Stalin a fost primul lider doritor de mase de tancuri şi economia a fost pusă în slujba diviziilor de blindate. Nicolae Ceauşescu a nenorocit poporul român şi a reuşit să strângă cel puţin 3.200 de tancuri la nivelul anului 1988 pentru revoluţia mondială. Nu conta că se mânca pe cartelă, România producea şi avea tancuri. Paradele militare arătau o ţară ce seamănă ca două picături de apă cu actuala Coree de Nord. Din fericire, regimul s-a prăbuşit înainte de războiul cu lumea capitalistă. Ar fi ieşit cel mai mare măcel şi ar fi fost unul la scară planetară, după dorinţele liderilor comunişti.

Nici liderii de astăzi nu dau dovezi de prea multă raţiune. Vladimir Putin toacă resursele Rusiei pe tot felul de arme şi plimbă bombardiere strategice până în Venezuela, dar cel mai mare pericol pentru omenire rămâne păstrarea în China a ideii că trebuie exportat socialismul cu orice preţ şi acesta este scopul industrializării masive din ultimele decenii, a acestei curse nebune pentru a ajunge prima economie a lumii. Nevoia de resurse, inclusiv de alimente, va duce în mod logic la creşterea agresivităţii şi primele semne sunt deja vizibile prin dorinţa construirii de portavioane şi de avioane invizibile.