bun-pentru-est

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Bun pentru est

Interpretarea evenimentelor din Primul Război Mondial a mai rămas la nivelul controverselor şi se mai aud unele voci ce susţin că aliaţii occidentali au trimis spre Rusia şi România produse inferioare calitativ şi au păstrat armamentul performant pentru propriile trupe. Oare să fie adevărat că Parisul şi-a bătut joc de micul aliat de la Dunăre? Puştile de la Mărăşeşti au fost model Lebel şi gloanţele de calibrul 8 mm făceau aceleaşi ravagii şi pe Frontul de Vest. Erau net superioare celor de calibrul 6,5 mm cu care se plecase la luptă în 1916. Mitralierele Hotchkiss model 1914 au avut şi ele un rol în următoarea conflagraţie mondială, alături de tunurile de 75 mm şi cele sistem De Bange. Tunurile de calibrele 120 şi 155 mm realizau baraje de foc de netrecut în faţa infanteristul german. Soldatul român admira foarte mult grenadele F1, cele ce asigurau un adevărat baraj de schije în calea infanteriei germane. Măştile de gaze permiteau rezistenţa şi în faţa temutei arme chimice, artileria română folosind proiectile toxice de origine franceză în marea încleştare de la Mărăşeşti. Avioanele construite în Hexagon au închis cerul pentru aeroplanele germane şi chiar au devenit un coşmar pentru infanteriştii Puterilor Centrale, artileria fiind înştiinţată prin radio de mişcările regimentelor duşmane.

Este adevărat că ultimele modele de tehnică de luptă erau rezervate pentru Frontul de Vest, dar acolo aveau germanii cele mai bune trupe şi concentrau cel mai mult armament. Era normal să apară minuni ucigătoare pentru apărarea Parisului, inima Antantei, dar diviziile franceze aveau în cea mai mare parte tehnică din modele identice cu cele trimise românilor.

Mai este un aspect al problemei ajutorului aliat pentru România şi care a cam fost uitat de către specialiştii în cercetarea trecutului naţional. Autorităţile de la Paris au avut grijă să trimită echipament pentru noile divizii şi soldaţii români erau aproape un fel de luptători francezi în 1917, imagine recunoscută şi de către germani. Căştile Adrian au fost perfecte pentru protecţia împotriva schijelor şi chiar a gloanţelor venite de departe. Din păcate, multe bunuri au fost pierdute în haosul din Rusia.

Minciunile trebuie să dispară din cărţile de istorie.