zidul-invizibil

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Zidul invizibil din lumea contemporană

Lumea comunistă trebuia să se extindă la nivelul întregii planete şi ideologia ce se considera cea mai ştiinţifică din istoria omenirii trebuia să rămână singura credinţă pentru toţi locuitorii uriaşului lagăr. Iosif Stalin a reuşit să cucerească o parte din Europa şi a inclus China în sfera socialistă, dar ceva îl reţinea să declanşeze marele război cu lumea condamnată la pieire. A tatonat terenul în Grecia, la Berlin şi în Coreea, dar ordinul decisiv n-a fost dat. Oare de ce? Să fi fost numai frica de armele nucleare americane mai performante? Nici pe departe. SUA a ridicat un adevărat zid invizibil în faţa lui Iosif Stalin şi a urmaşilor acestuia şi aceştia s-au mulţumit doar să încerce o politică de infiltrare prin sprijinirea unor mişcări revoluţionare ce apăreau în ţări sărace şi cu valoare strategică limitată.

Ce-i speria pe strategii de la Moscova de n-au semnat ordinul incendierii întregii planete? America avea mereu o superioritate tehnologică zdrobitoare şi, foarte grav, mereu găsea câte un as prin arsenalele secrete. Astfel, Uniunea Sovietică nu putea să dezvolte pe mare cuirasate care să se opună celor din clasa Iowa. A existat o încercare de realizare a unei clase de cuirasate cu tunuri de calibrul 406 mm, dar industria sovietică avea mari probleme cu livrarea materialelor pentru astfel de construcţii gigantice şi muniţiile pentru piesele de artilerie grea erau de slabă calitate. Tentativele de portavioane au fost modeste calitativ. Aparatele de zbor de la bordul uriaşelor nave erau prea greu de proiectat şi de realizat pentru sistemul socialist ce acţiona numai la ordin, fără libertate de gândire. Aviaţia dădea însă senzaţia şi aici Iosif Stalin a fost fascinat de bombardierul B-29, aparat copiat până la ultimul nit sub supravegherea temutului Beria. Era însă depăşit de aparatele dotate cu motoare cu reacţie şi specialiştii în aviaţie sesizau rămânerile în urmă la capitolul calitatea materialelor. Nici forţa de muncă nu era instruită pentru o muncă performantă.

Calitatea era copleşită de cantitate şi volumul uriaş de tehnică de luptă nu mai putea fi modernizat, dar sufoca economiile slab dezvoltate ale ţărilor socialiste. S-a ajuns să se cumpere tot ce se putea de pe piaţa occidentală şi aşa au apărut avioanele IAR-93 cu motoare Rolls-Royce, o poveste românească a avionului MiG-15, dar tehnologiile erau complet depăşite şi avioanele au fost trimise la casare. Războiul din Afganistan a demonstrat completa rămânere în urmă la capitolul electronică şi aviaţia sovietică a fost decimată de rachetele americane folosite de către rebeli.

Uriaşa inferioritate tehnică i-a oprit pe liderii comunişti să înceapă războiul final, revoluţia mondială, cea care s-ar fi soldat cu băi de sânge fără precedent la scară planetară. Masacrele din Coreea şi Vietnam au fost doar simple prefeţe la ceea ce se pregătea.