Al Doilea Război Mondial. Germania atacă Uniunea Sovietică la 22 iunie 1941 şi impresionanta Armată Roşie începe să se clatine sub forţa unităţilor motorizate inamice. Renumitele Panzere păreau de neoprit şi abia la periferiile Moscovei s-a reuşit bararea diviziilor îngheţate de iarna dură. Iosif Vissarionovici Stalin nu putea să creadă că bastionul socialismului a ajuns să se clatine, dar a primit ajutor de unde se aştepta mai puţin: lumea capitalistă pe care o ameninţa cu distrugerea. Marea Britanie i-a expediat de urgenţă 216 tancuri Valentine, ceea ce echivala cu mai mult de o divizie. Era prea puţin pentru conducerea de la Londra şi alte 959 au sosit în anul 1942. Erau absolut necesare pentru acoperirea vastului front. Au fost recepţionate în total 3.332 de maşini cuirasate ce puteau străbate orice teren cu ajutorul şenilelor. Nu erau la performanţele temutului T-34, dar acesta era nivelul tehnologiei blindatelor în Marea Britanie. Totuşi, peste 16 divizii de tancuri reprezintă un vis pentru orice strateg şi această forţă era comparabilă cu cea aliniată de Wehrmacht în momentul atacării Uniunii Sovietice. Să nu se uite că diviziile Reich-ului aveau şi câte 143 de blindate, multe fiind din modelele absolut perimate de tip Panzer I şi II. Churchill a trimis aceste blindate Valentine în terenurile grele din Rusia şi apărătorii din Africa de Nord au avut mari probleme cu forţele germane ale renumitului Rommel.
Livrările de armament au slăbit trupele britanice şi nu se ştie câte victime au rezultat din această politică dezastruoasă a premierului de la Londra. Acesta căpătase o fixaţie că trebuie să ajute cu orice preţ aliatul de la Kremlin, Stalin afirmând mereu că vrea să distrugă lumea capitalistă şi imperialistă, cea care era reprezentată de Marea Britanie şi, mai vizibil din 1941, de Statele Unite ale Americii. Winston Churchill a fost cea mai bună cutie de rezonanţă pentru politica stalinistă în societatea engleză, cel ce garanta o apropiere amicală a celor două lumi antagonice.
Liderul englez a intrat în legendă, amplificată de la an la an prin publicarea de articole, studii, cărţi şi documentare frumos colorate. În realitate, a fost un om care a dorit cu orice preţ puterea pentru a demonstra celor din jur că poate să treacă peste obstacolele sociale impuse de lipsa forţei fizice. Erorile de gândire, amplificate în timp de problemele medicale ascunse cu grijă multă vreme, au fost catastrofale pentru Europa şi pentru poporul englez. Oare cât timp o să mai fie privit ca un erou în lumea anglo – saxonă?