Istoricii români au scris cărți voluminoase în care au aprofundat teza lipsei de ajutor din partea Germaniei, statul nazist neputând să facă vreo faptă pozitivă în istorie. Este absolut corect că livrările de armament n-au fost suficiente pentru necesitățile dotării oștirii române la standardele timpului. Totuși, documentele românești confirmă că numai în anul 1944 au sosit 224 obuziere de calibrul 100 mm, 295 de tunuri antitanc de calibrul 75 mm, temute și de echipajele de pe T-34, mașină blindată ce dispunea de o cuirasă groasă și care permitea ricoșarea proiectilelor, 470 de aruncătoare de mine de calibrul 80 mm, 3.680 de puști-mitralieră și alte categorii de armament modern utile pe câmpul de luptă pentru bararea atacurilor inamice. Se observă numai din aceste câteva date că partea germană a trimis până la 1 august 1944 cantități uriașe de tehnică de luptă în condițiile în care Reich-ul era obligat să-și trimită resursele pe fronturi continentale. Valurile de tancuri inamice generau pierderi imense în armament și fabricile făceau din ce în ce mai greu față cererilor de completare și de dotare. Un mitralior german ce lupta în zona orașului Iași a scris o carte de memorii pe baza notițelor luate între confruntările înverșunate din primăvara și vara anului 1944. Ofițerii români aveau obiceiul să părăsească linia frontului pentru a se duce să se distreze cu femei ușoare. Era absolut normal să fie consumate și cantități importante de alcool. A fost pusă la cale și o farsă, germanii simulând un atac sovietic cu niște grenade. Ofițerii au ieșit din case beți și pe jumătate dezbrăcați pentru a încerca să reacționeze cumva.
Pierderea timpului cu băutura explică în mare măsură randamentul scăzut al multor unități, un adevărat conducător militar trebuind să nu se atingă se substanțe amețitoare, să aibă mintea limpede în orice moment. În plus, un alt fenomen interesant a fost observat și în rândurile trupelor germane încă din anul 1942: evitarea frontului. Militarii se învârteau pentru a face rost de un post călduț la aprovizionare sau în administrație, departe de ploaia de proiectile grele.
Arme au fost, dar acestea n-au fost utilizate în cel mai eficient mod. Românii sunt celebri prin dezorganizare și risipă.