Grafica pe calculator este unul dintre cele mai captivante domenii ale informaticii datorită locurilor în care poate fi aplicată, cât și a laturii creative. În zilele noastre are un rol major în jocurile video, grafică digitală, filme, inginerie, iar în viitor se pare că vom putea crea lumi virtuale din ce în ce mai realiste.
Deși istoria sa a început încă de prin anii ‘50, odată cu primele calculatoare, ideea de ce ar putea să reprezinte grafica pe calculator în viețile noastre și în economie avea să prindă contur un deceniu mai târziu, într-un stat puțin cunoscut din mijlocul deșertului american, unde Universitatea din Utah aflată în Salt Lake City l-a recrutat pe David Evans în 1965 pentru a fonda prima catedră de informatică a universității. Acesta îl convinge în 1968 pe un informatician de la Harvard să se alăture, Ivan Sutherland, care este considerat astăzi părintele graficii pe calculator. Acesta a avut contribuții majore în interactivitatea computerizată, algoritmi pentru tăierea liniilor și a poligoanelor și a introdus conceptul de zoom în interfețele grafice. În 2012 a primit premiul Kyoto în Tehnologie Avansată pentru aportul adus graficii pe calculator1. Ivan Sutherland a acceptat să vină în Utah la propunerea lui David Evans cu condiția ca cei doi să-și deschidă o afacere. Astfel, din parteneriatul celor doi s-a născut compania Evans & Sutherland, prima companie de grafică din lume, care a adus progrese semnificative în grafica 3D și hardware real-time.
Munca lor a avut o influență și asupra studenților universității, care l-a rândul lor au adus contribuții impresionante în domeniu și au fondat companii care, chiar și astăzi, sunt lidere în domeniu. Unul dintre aceștia a fost Ed Catmull, unul dintre fondatorii companiei Pixar, companie care a produs primul film animat în întregime pe calculator (Toy Story – Povestea Jucăriilor). Înainte de asta, în 1972, acesta a realizat o versiune animată a mâinii sale care a fost folosită în 1976 în filmul Futureworld, care a devenit astfel primul film care să folosească grafică creată pe calculator. Animația a fost făcută cu ajutorul studentul Frederic Parke, care a realizat în 1972 și prima reprezentare animație 3D a feței umane. Alt student a fost John Warnock, unul dintre fondatorii Adobe, companie responsabilă de produse precum Photoshop pentru editare foto, Premier Pro și After Effects pentru editare video, InDesign pentru publicații digitale, Adobe XD pentru creare de prototipuri UX, Illustrator pentru grafică vectorială (animații, conținut web, obiecte 3D) și alte aplicații software ce sunt folosite în creare de conținut grafic. Nolan Bushnell, considerat părintele jocurilor video, a absolvit la Universitatea din Utah, și este unul dintre fondatorii companiei Atari, considerată ca cea care a pus bazele industriei de jocuri video moderne. James Clark, alt absolvent, a adus contribuții în randarea rapidă a imaginilor 3D și a fondat compania SGI (Silicon Graphics) care se ocupa cu comercializarea stațiilor de lucru grafice și care, în 1991, era liderul mondial în producerea de imagini 3D și efecte vizuale pentru în filme. Alt student celebru a fost Alan Kay, unul dintre pionierii programării orientate-obiect și care avea să devină cercetător în cadrul Xerox PARC unde a contribuit semnificativ la dezvoltarea interfețelor grafice (GUI).
Alți studenți au fost Franklin Crow, care a propus tehnica volumului de umbră pentru a adăuga umbre în scene 3D și a contribuit la primele tehnici practice de spațiu anti-aliasing, Jim Blinn care a lucrat ca expert în grafică la NASA, Bui Tong Phong a descris unii dintre cei mai folosiți algoritmi pentru reflexie și umbrire, Gary Hodgman, care alături de profesorul Sutherland a descris un algoritm pentru tăierea poligoanelor.
După cum se observă, munca lui David Evans și Ian Sutherland a adus numeroase beneficii industriei grafice, atât prin noi descoperiri și cercetări, cât și din punct de vedere economic. Influența lor a fost așa de mare încât în cartea „The Algorithmic Image: Graphic Visions of the Computer Age” se menționează că aproape orice persoană influentă astăzi în comunitatea graficii calculator fie a trecut prin, fie a luat contact într-un fel sau altul cu Universitatea din Utah2.
Referințe
- 1 https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Sutherland, accesat la 01.02.2022
- 2 https://utahstories.com/2021/07/did-you-know-that-the-computer-graphics-revolution-began-in-utah/ , accesat la 01.02.2022
Alte surse
- https://en.wikipedia.org/wiki/David_C._Evans, accesat la 01.02.2022
- https://en.wikipedia.org/wiki/Franklin_C._Crow, accesat la 01.02.2022
- https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Kay, accesat la 01.02.2022
- https://en.wikipedia.org/wiki/Edwin_Catmull, accesat la 01.02.2022