Omul contemporan este foarte grăbit şi nu mai are timp să aprofundeze ceea ce aude sau citeşte. Nu este de mirare că rămâne cu ce prinde prin şcoală, dar începe să-şi formeze puncte de vedere ferme pe orice temă sub impactul asaltului mediatic zilnic. Documentarele şi ştirile modelează subtil gândirea şi creierul rămâne îmbâcsit de tot felul de teorii care mai de care mai ciudată. Populaţia nu mai are încredere în specialişti şi apar grupări care combat cu o energie demnă de o cauză mai bună orice sfat venit din partea autorităţilor, a medicilor sau a savanţilor. Din păcate, neîncrederea are originea în politicile perioadei comuniste, atunci când liderii lansau minciuni şi primeau înapoi aceeaşi marfă. O teză care a făcut istorie şi prin universităţi a fost cea a lipsei de pregătire a Armatei Roşii în iunie 1941, diviziile staliniste aflate în partea de vest a întinsului lagăr comunist având cel mult 9.000 de militari.
Tomuri ştiinţifice despre ultima conflagraţie mondială menţin informaţiile furnizate de sursele sovietice. Partea proastă pentru propagandişti constă în faptul că au început să fie publicate documentele perioadei şi memoriile unor participanţi. Aflăm astfel că Divizia 4 infanterie avea în iunie 1941 „doar” 14.500 de militari şi tot armamentul stabilit de regulamente. Divizia 100 de infanterie avea şi 54 de tancuri pentru sprijinirea asaltului împotriva cuiburilor de mitralieră, armele automate putând ţine pe loc chiar un batalion întreg în condiţii favorabile. Tancul, care este practic un tun mobil ce poate să tragă circular, era ideal pentru neutralizarea gurilor de foc din ce în ce mai uşoare şi mai uşor de camuflat prin dimensiunile reduse.
Infanteria prezintă avantajul mobilităţii în câmp tactic indiferent de condiţiile oferite de teren, dar este prea lentă şi permite vrăşmaşului să aducă forţe proaspete din adâncimea frontului. Motorizarea armatelor se impunea de urgenţă în perioada interbelică şi Iosif Stalin a fost absolut de acord. Industria a livrat tehnică de luptă din belşug. Divizia 1 tancuri avea 370 de tancuri şi 53 de autoblindate. Oare se poate scrie că era incompletă? Trecea singură de 10% din întreaga forţă inamică de tancuri. Dacă trei mari unităţi erau complet echipate, rezultă în mod logic că propaganda de partid a vândut popoarelor asuprite numai minciuni timp de decenii, chiar Iosif Vissarionovici Stalin fiind acuzat că n-a făcut pregătiri serioase pentru oprirea germanilor. Oare de ce se minte atât de îngrozitor în istoriografia zisă ştiinţifică? Ce este atât de preţios pentru a fi camuflat în mod absolut? Adevărul este că a existat un plan pentru cucerirea întregii Europe şi Uniunea Sovietică se pregătea să extindă sistemul lagărelor de exterminare la nivelul întregului continent, cele germane putând fi reutilizate. În plus, se preconiza multiplicarea modelului Katyn la nivel european şi apoi universal în numele ideologiei comuniste. Politica aceasta trebuie ascunsă şi astăzi pentru că era extrem de criminală.