limes-transalutanus-15-coperta

Cuvânt înainte

Istoria se schimbă în fiecare zi în urma noilor achiziţii de documente şi nici interpretările academice din trecut nu pot rămâne veşnice. Chiar cele mai renumite teze, susţinute de prestigiul unor nume sonore din cercetarea ştiinţifică, nu trebuie să fie considerate adevăruri absolute. Revista Limes Transalutanus a fost concepută tocmai pentru transforma imaginea clasică despre trecut şi, mai ales, pentru a prezenta lecţii utile de viaţă actualelor şi viitoarelor generaţii. Trebuie să dispară informaţiile prelucrate în mod necinstit de cei care au fost închinaţi centrelor de putere şi care au intoxicat nobila ştiinţă cu otrava minciunii ideologice.

Revista lansată în oraşul Piteşti este interdisciplinară şi încearcă să aducă un suflu nou în istoriografia naţională. Orice informaţie poate să fie utilă pentru descoperirea adevărului şi pentru obţinerea unor articole revoluţionare prin mesaj. Nu orice idee este perfectă, dar picătură cu picătură se poate moderniza ştiinţa românească. Atragerea tinerilor în munca de cercetare înseamnă un real progres şi niciodată nu se ştie ce valoare se află ascunsă adânc în creierul unui copil.

Noul număr cuprinde un număr important de articole şi pe teme cât mai variate din trecutul naţional sau universal.

Orice efort intelectual este util pentru progresul omenirii!

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Colegiul Național Alexandru Odobescu, un centru de formare a elitelor

Colegiul Național Alexandru Odobescu este o instituție cu o istorie deosebită în cadrul sistemului de învățământ din județul Argeș și a avut un impact major la nivel local, național și chiar internațional încă de la deschiderea cursurilor la 10 noiembrie 1919. A fost înființat în spiritul ideilor marelui savant Spiru Haret pentru a forma noi și noi cadre didactice pentru înlocuirea celor căzute pe câmpul de luptă în prima conflagrație mondială și pentru completarea încadrării în noile instituții școlare. Începuturile au fost dificile din cauza lipsei de fonduri, dar în anul 1933 era gata cea mai modernă clădire din orașul Pitești, actualmente sediu al Universității din Pitești. Școala Normală de Băieți a pregătit tineri pentru munca la catedră pentru județul Argeș și unii absolvenți au plecat spre unitățile administrative învecinate. Studiul intelectual era dublat de multă practică, o frumoasă livadă fiind dezvoltată în timp. Stilul clasic românesc de conducere s-a manifestat și-n cazul instituției argeșene. Corpul profesoral și elevii au fost risipiți peste tot în anul 1933 pentru a face loc Școlii Normale de Învățătoare, instituție ce funcționase anterior în Câmpulung. Cei care au pus suflet și bani în construirea unei instituții școlare de elită au fost alungați fără milă și îndurare, chiar dacă au fost proteste. Autoritățile din România se pricep de minune să distrugă ceea ce merge bine și este făcut de către particulari. Regimul comunist n-a mai fost interesat de formarea de personal didactic în localitatea de pe cursul Argeșului și Școala Pedagogică de Fete a fost transformată în anul 1954 în Școala Medie Mixtă Nr.3 și a început epoca liceală.

Regimul comunist a influențat în mod negativ școala românească prin introducerea învățământului ideologic și pe baza manualului unic, dar nici măsurile administrative n-au fost pozitive. Autoritățile locale au dorit să organizeze o universitate în Pitești și în anul 1962 au rechiziționat frumoasa clădire a liceului. A urmat o perioadă de exil prin diferite spații din oraș și abia în anul 1975 au fost finisate toate corpurile de clădire prevăzute în planurile conducătorilor comuniști, Liceul de Matematică și Fizică Nr. 1 Pitești urmând să fie o pepinieră pentru viitoarea industrie energetică nucleară. Schimbările dese au dus la multe distrugeri ale bazei materiale și cărțile rare oferite de familia patronului spiritual au fost pierdute în cea mai mare parte. Nici arhiva instituției n-a scăpat intactă din cauza acestor vitregii ale istoriei.

Cadrele didactice au avut de înfruntat mari lipsuri din cauza politicii autorităților comuniste și a fost absolut normal să fie probleme în ceea ce privește pregătirea elevilor. Liceul a rămas fără sală de sport și cei trei profesori de specialitate se descurcau cum puteau prin curtea instituției. Totuși, au fost obținute rezultate spectaculoase și-n astfel de condiții. Echipele de cros au obținut locul I pe oraș la fete și la băieți. Atletismul a adus premiul I la fete și locul al doilea la băieți. Echipele de handbal se mențineau în primele trei locuri în anul 1967. Munca profesorilor Dumitru Ilie și Cornel Gheție a fost deosebit de eficientă și echipele de atletism și handbal au ajuns la fazele pe județ și pe țară. Chiar dacă șahul nu era privit ca un sport adevărat pentru că nu implică activitate fizică, elevii din cadrul liceului au demonstrat că voința înfrânge orice barieră. Elevul Lăpușneanu a obținut locul I pe județ și B. Grigore premiul al II-lea.

Pregătirea teoretică era grav afectată de spațiul insuficient pentru numărul mare de elevi și se învăța în trei schimburi. Mai mult. Educația de masă ducea la transformarea școlilor în adevărate fabrici dedicate studiului și profesorii constatau că erau clase cu câte 49 de educabili în loc de cei 35 cât prevedea legea. Ordinul se executa, dar profesorul Gh. Graure constata că ”muncește conștiincios, dar nu are satisfacția muncii” la orele de matematică. Era și normal să fie afectată calitatea procesului de predare – evaluare dacă erau 49 de persoane de la secția serală într-o singură sală. Activitatea începea la orele 17 și muncitorii veniți la ore erau epuizați de la fabrici. Cum mijloacele de transport nu funcționau normal în localitatea argeșeană, absențele se acumulau la prima oră. Se putea și mai rău din cauza implicării politicului în activitatea școlară. Cadrele didactice constatau că în lunile octombrie și noiembrie ale anului 1967 au fost multe absențe din cauza alegerii organelor de conducere ale P.C.R., U.T.C. sau ale sindicatelor. Secția serală a instituției argeșene de învățământ avea înmatriculați în anul 1967 peste 700 de angajați și a avut astfel o contribuție importantă la perfecționarea intelectuală a celor ce n-au avut posibilitatea să termine cursurile liceale la vârsta normală.

Existența unei baze materiale noi și menținerea elevilor într-o singură incintă au îmbunătățit calitatea procesului de predare – învățare – evaluare. Pregătirea intensivă în domeniul științelor exacte a început să dea roade deosebite pe plan național și mondial, elevul Dan Pârjol obținând Premiul I la Olimpiada Internațională de Fizică în anul 1984. Activitatea la catedră a doamnei profesoare Doina Mola a dus la formarea unui geniu intelectual.

Evenimentele din decembrie 1989 au schimbat din nou destinul elevilor și al liceului. Din păcate, absolventul în haină militară Vasile Tuță n-a mai apucat să vadă libertatea din cauza unui glonț asasin. Un proaspăt recrut a fost trimis în calea unor specialiști în diversiuni și o altă cale de evoluție a fost frântă. Instituția de învățământ și-a schimbat de mai multe ori denumirea și a devenit Colegiul Național Alexandru Odobescu, numele patronului spiritual fiind permanent păstrat. Dacă în perioada comunistă era un învățământ centrat pe științele necesare formării de cadre pentru rezerva armatei necesare revoluției mondiale, actualele specializări sunt menite să fie necesare dezvoltării științelor, culturii și economiei. S-a trecut la formarea de specialiști în informatică, medicină, filologie, istorie, limbi străine, educație fizică, arte frumoase și jurnalism.

Generații de elevi au intrat pe poarta instituției de învățământ și au primit cea mai înaltă educație pentru a intra la cele mai bune universități din țară și străinătate. Chiar dacă opinia publică spune că în trecutul comunist se învăța mult, absolvenții colegiului sunt risipiți în întreaga țară și în cele mai diferite specializări. Medicul Cristian Tudorache întreține dantura locuitorilor din Pitești. Badea Petruț este medicul care în Timișoara are grijă să supraviețuiască pruncii născuți prematur, o viitoare generație de români. Mihalache Laura, absolventă în anul 2012, s-a specializat în domeniul Pediatriei și are grijă de sănătatea copiilor din orașul Brașov.

Rolul didactic este dublat de cel de cercetare avansată și de publicare a rezultatelor științifice obținute. Istoria este studiată în mod deosebit și multe articole științifice au fost tipărite în Argesis. Materiale de popularizare au fost oferite publicului larg prin intermediul ziarului Argeșul. O colaborare deosebită a fost dezvoltată cu revista Historia.ro și astfel informațiile noi au devenit accesibile la nivel național. Revista Limes Transalutanus a fost dezvoltată pe plan local de către profesorul Ionel-Claudiu Dumitrescu și elevii Cristian Tudorache și Mihai-Claudiu Sima. S-a dorit o publicație de frontieră și în care să se vină cu interpretări noi și interdisciplinare. Istoria trebuie scrisă permanent, să fie identificate lecții utile din faptele înaintașilor și fără să se repete ideile autorilor din trecut. Interpretările trebuie să fie revoluționare, chiar dacă nu prea sunt pe gustul celor ce rămân veșnic conservatori. Colegiul a devenit o adevărată cetate a cercetării istorice și activitatea se desfășoară intensiv chiar în vremuri de pandemie.

Chiar dacă în perioada comunistă învățământul era trecut la capitolul neproductiv al ocupațiilor și apoi statul zis democratic a acordat fonduri insuficiente pentru o educație înzestrată modern, școala argeșeană a contribuit în mod fundamental la progresul societății prin cultivarea științelor și a limbilor străine la cel mai înalt nivel. O instituție de învățământ nu produce imediat bunuri materiale, dar progresul intelectual poate să revoluționeze comunitatea locală sau chiar întreaga omenire. Sămânța științei poate să dea cele mai frumoase și nebănuite roade.

Educația trebuie să primească o atenție specială din partea autorităților, dar și societatea trebuie sprijine progresul intelectual al tinerelor generații prin toate mijloacele și să fie eliminate interpretările referitoare la lipsa de interes pentru studiu.

Bibliografie minimală

Direcția Județeană Argeș a Arhivelor Naționale, fond Liceul Alexandru Odobescu, Pitești, dosar 2/1967.

Direcția Județeană Argeș a Arhivelor Naționale, fond Liceul Alexandru Odobescu, Pitești, dosar 10/1967.

Popa Petre, Liceul Alexandru Odobescu 1919 – 1994, Editura S.C. Leu S.R.L., Pitești, 1994.

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Istoria antică

Epoca medievală

Era celor doua războaie mondiale

Rusia imperială şi lipsa de industrie

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Al Doilea Război Mondial și cine a dat permisiunea de începere a ostilităților

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Mărăşeşti şi cum se distruge prestigiul unui întreg popor prin vorbe nesocotite

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Campania din România şi epuizarea gravă a armatei germane

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Al Doilea Război Mondial este plin de surprize în continuare

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Marea Britanie şi pierderea supremaţiei navale prin semnătura birocraţilor

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Armata a IV-a română şi lupta pentru Stalingrad

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Manipularea creierului popoarelor prin cuvântul scris

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Nazismul sau acumularea de prostie în formă pură sub acoperirea superiorităţii rasiale

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Iosif Stalin n-a fost vinovat de lipsa de pregătire

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Kremlinul şi ura împotriva nazismului

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Hitler şi expedierile de arme în anul 1941

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Pearl Harbor sau minciuna despre nepregătirea SUA de război

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Al Doilea Război Mondial şi poveşti cu tunuri

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Despre nevinovăția în vremea războiului mondial

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Deciziile politice îngroapă o mare putere navală

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Legende contemporane despre perfecţiunea armatei germane

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Câteva date despre Artileria sovieticã din 1941

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Cuirasatele lui Stalin şi minunile lor

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Înarmarea navală trebuie făcută cu cap şi nu după idei politice

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Dotarea trupelor române în anul 1942 și desființarea unui fals istoriografic

Ionel-Claudiu Dumitrescu

O glumă sinistră din anul 1942

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Gripa spaniolă bântuie prin omenirea contemporană

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Jocul cu mitologia în istoria contemporană

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Intelectualii şi fanteziile politice

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Istoria a fost scrisă conform fanteziilor savanților reputați

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Hitler şi poveştile inventate pentru a ascunde adevăratele lupte pentru hegemonie mondială

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Nazismul sau orice formă de dictatură înseamnă o acumulare masivă de prostie

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Matematica şi combaterea minciunilor în Istorie

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Câteva considerații despre ajutorul german în avioane de vânătoare în conflagrația mondială

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Austro-Ungaria şi lovitura de moarte din august 1916

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Legenda lipsei de armament în rândurile armatei ruse în prima conflagraţie mondială

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Obsesiile conducătorilor din Rusia din epoca modernă

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Ordine germană sau rămânere în urmă?

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Primul Război Mondial şi politicile eronate ale Rusiei

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Salvatorii statului sovietic au fost forţele lumii libere

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Seismul devastator din august 1916

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Stalin sau marele deschizător de drumuri

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Iluziile politice despre rasa pură şi superioară

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Disprețuirea cu orice preț a ajutorului oferit de aliații occidentali

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Primul Război Mondial şi reinterpretarea Istoriei în societatea contemporană

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Ziua absolut neagră a militarilor germani din Vrancea

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Dotarea din belşug a Armatei române în Primul Război Mondial

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Lovitura de moarte dată maniei imperiale

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Pearl Harbor şi lipsa de pregătire a apărătorilor americani

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Al Doilea Front a fost Primul Front şi cel mai important pentru omenire

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Sacrificaţi pentru Moscova

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Tancul Matilda şi ajutorul aliat

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Un mic document ce schimbă istoria contemporană

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Epoca contemporană

Uniunea Sovietică sau suma popoarelor masacrate de poliţia politică

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Uniunea Sovietică sau iluzia unei mari puteri a poporului rus

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Absolutele iluzii ale poporului român

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Nicolae Ceauşescu şi iluziile românilor de mai bine

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Uzina de camioane din Braşov şi haosul organizatoric din economia Epocii de aur

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Nostalgicii după lumea trecutului roşu şi iluziile permanente în care trăiesc

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Omorârea cu acte a românilor

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Popoarele trebuie să aibă creierul perfect spălat pentru a satisface poftele liderilor

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Propaganda şi minciuna în lumea contemporană

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Uniunea Sovietică sau cel mai vast coşmar al omenirii

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Golirea României de femei

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Hegemonia mondială şi distrugerea planetei

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Nicolae Ceauşescu şi legenda despre bunul şi adevăratul patriot român

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Iluziile poporului român despre industrie

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Administraţia din România luptă împotriva poporului

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Nicolae Ceauşescu şi dragostea de distrugeri şi sânge

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Uniunea Sovietică sau lagărul socialist mondial

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Lecţiile Istoriei şi nepăsarea românilor

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Semnificaţia principală a războiului dus împotriva Ucrainei

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Politica absolut eronată a Occidentului

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Nicolae Ceauşescu şi naţional-comunismul

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Occidentul a fost cel mai bun prieten al aviaţiei sovietice

Ionel-Claudiu Dumitrescu

România socialistă şi minunata ei armată politică

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Uniunea Sovietică cea învinsă de grânele capitaliste

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Căderea în trecut a unui întreg popor

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Datoria externă, foametea şi credinţele românilor

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Donbas și poftele liderilor politici contemporani

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Mulţimile nu pot judeca în mod corect

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Imposibila paralelă cu Hitler

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Românii, prosperitatea şi ideile mistice despre trecut

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Kremlinul şi fanteziile militare

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Uniunea Sovietică sau fuga din lagărul socialist mondial

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Uniunea Sovietică sau torturarea unor popoare pentru cucerirea planetei

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Lupta politică nesfârşită şi românii

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Fanteziile şi iluziile celor de la putere în Rusia

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Războiul invizibil al ideilor

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Sacrificarea oamenilor pentru iluziile şi fanteziile conducătorilor

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Scurt tratat despre Ucraina contemporană

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Planul Valev, 1964 şi torpilele

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Minciuni despre crizele economice din lumea contemporană

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Lumea comunistă şi explicaţia obsesiei bolnave pentru oţel

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Muniţiile şi războiul din Ucraina

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Uniunea Europeană, energia și poluarea

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Nicolae Ceauşescu şi legenda despre patriotul român

Ionel-Claudiu Dumitrescu

Călător român

Marea Criză Economică

Firimituri istorice

Istoria și psihologia

Istoria și tehnica

Arhitectura și infrastructura

Note bibliografice

Tilichi, Eugen, Mărturiile unui ataşat militar la Berlin (1943-1944) Editura Militară, Bucureşti, 2022, 336 pagini.

Al Doilea Război Mondial pare un domeniu care nu prea mai are ceva de spus, istoricii scriind munţi de cărţi şi de articole ştiinţifice sau de popularizare. Volumele propuse de Editura Militară demonstrează că poporul român a fost slab informat sau manipulat în ultimele opt decenii şi că trebuie să fie recuperată rămânerea în urmă şi să fie eliminată minciuna ideologică inoculată din belşug de aparatul de propagandă.

Ofiţerul Eugen Tilichi, care a ajuns în Marele Stat Major în anul 1933, a surprins în lucrarea memorialistică aspecte deosebit de interesante din istoria României interbelice şi apoi din timpul conflictului planetar în care a fost implicat un popor ce nu avea nici cea mai mică legătură cu spiritul războiului de cucerire. S-a scris mult despre pierderile mari din timpul ostilităţilor şi au fost tot căutate cauzele, vina fiind dată pe armamentul ce nu mai putea să vorbească. În realitate, amestecul politicului a dus la tărăgănarea unor procese de înarmare şi lucrările la fortificaţiile de pe graniţa cu Ungaria au fost oprite din ordinul generalului Ion Antonescu, membru în guvernul condus de Octavian Goga, şi au fost reluate după căderea acestuia în februarie 1938. Celebra Linie Maginot era considerată de ofiţerii români invincibilă prin calitatea execuţiei, dar prăbuşirea apărării a avut legătură cu modul în care au fost folosite trupele şi mai puţin cu structura defensivă în sine. Aspectele înzestrării oştirii sunt interesante şi în 1940 se reuşise strângerea unui cantităţi de arme moderne ce asigura o superioritate în raport cu statele mici din regiune, dar nu se putea pune în discuţie o confruntare cu marile puteri terestre ale Europei. Nu se dispunea de tancuri, ceea ce demonstra că trupele nu erau pregătite şi nici concepute pentru ofensive de amploare împotriva vecinilor.

Ofiţerul Tilichi a fost implicat şi în discuţiile din vara anului 1940 cu Ungaria revizionistă şi apoi în problemele legate de stabilirea frontierei pe teren, Budapesta fiind interesată mereu să lanseze provocări.

Bombardamentele aeriene aliate sunt surprinse sub toate aspectele şi autorul ajunge la concluzia că au avut un impact deosebit asupra efortului de război prin distrugerea moralului populaţiei şi prin consumarea de resurse ce ar fi fost destinate frontului. Relaţiile cu legionarii ce încercau să atragă ofiţeri de partea mişcării politice şi calvarul captivităţii de după 23 august 1944 sunt alte două capitole bogate în informaţii pentru istoria contemporană.

Memoriile colonelului Eugen Tilichi (1900 – 1986) sunt deosebit de utile pentru a înţelege istoria ultimei conflagraţii mondiale şi nu trebuie să lipsească din biblioteca pasionaţilor de studierea trecutului. Cercetarea istoriografică trebuie făcută după o cercetare temeinică şi pe baza unor surse de calitate. Amintirile celor implicaţi în evenimente sunt esenţiale pentru a surprinde evoluţia societăţii europene în timpul conflagraţiei mondiale.

limes-transalutanus-15-coperta