Se spune că popoarele gândesc corect spre deosebire de aleşii ţării, cei ce sunt absolut corupţi şi dornici numai să se căpătuiască. Oare să fie corectă această imagine? Masele pot raţiona sau trăiesc în propria lume virtuală?
Există o adevărată credinţă conform căreia Nicolae Ceauşescu a construit tot ce este bun în România contemporană şi că nu s-ar fi făcut nimic dacă nu era acest adevărat patriot. Atunci a existat o industrie care producea mult, de calitate şi orice. Învăţământul era la un nivel înalt şi sportivii aduceau multă slavă neamului românesc. Mulţi îl regretă pe cel ce a pierit de glonţ la Târgovişte în decembrie 1989 şi ar fi gata să-l voteze dacă ar mai apărea de undeva.
Această credinţă se păstrează şi se transmite din generaţie în generaţie. Sunt elevi care n-au auzit ceva de rău despre fostul dictator până la 14 ani din familie şi de la şcoală.
Oare să fie ceva adevărat în această interpretare a maselor de români? Legile lui Gustave Le Bon spun clar că un popor nu gândeşte corect şi nu se putea ca neamul românesc să facă excepţie de la regulile ştiinţifice. Cercetătorul Petre Opriş a găsit o stenogramă din decembrie 1980 care face lumină în această credinţă că era o industrie performantă în perioada comunistă. Un responsabil comunist îi raporta preşedintelui României că industria nu poate să fabrice seringi şi că există riscul să omoare şi oamenii sănătoşi cu astfel de produse medicale. Chiar era dezamăgit că bulgarii pot să aibă o producţie mai bună şi aceste lipsuri erau puse pe seama lipsei de colaborare între statele socialiste. Dacă Bulgaria era văzută ca ruda săracă a lagărului comunist, România rămăsese în urmă din cauza politicii izolaţioniste a liderului de la Bucureşti.
Nu este de mirare că medicii aveau mari probleme cu completarea instrumentarului sanitar şi acele şi seringile erau refolosite după o sterilizare care în teorie lichida orice germen patogen. N-a fost să fie şi aşa s-a ajuns ca unele virusuri ale hepatitei şi temutul HIV să se răspândească şi să nenorocească mulţi locuitori.
Documentul descoperit de cercetătorul Petre Opriş a fost publicat într-o carte în anul 2019, dar oamenii n-au timp să citească, mai ales că ei ştiu tot fără să apeleze la o documentare detaliată. Industria României socialiste a fost făcută după ordine de partid şi nu avea vreo legătură cu lumea reală. Industria medicală nu era interesantă pentru că aparatura mergea în sistemul sanitar şi era o cheltuială inutilă în raport cu marile obiective ale regimului. A fost normal ca începând din 1990 noile autorităţi să fie obligate să cumpere pentru spitale de la ac la computer tomograf, produsele fabricilor locale fiind uzate moral.