Termenii de Țar și Kaizer, folosiți ca sinonim pentru “împărat” în Imperiul Rus, respectiv Germania își au originea în termenul Cezar, sinonim cu același scop folosit în Imperiul Roman și care vine de la numele lui Iulius Cezar (100-44 î.e.n), un general și om de stat roman ce s-a autodeclarat dictator pe viață peste pământurile deținute de Roma. Totuși, domnia sa a durat o lună, fiind asasinat de rivalii săi politici, scenă ce a rămas în mentalul colectiv prin celebra replică “Și tu, Brutus?” adresată de Cezar lui Marcus Junius Brutus, cel care a condus conspirația împotriva sa și pe care Cezar îl considera chiar un posibil succesor la tron.
Ascensiunea lui Iulius Cezar pare destul de obișnuită la prima vedere, fiind născut într-o familie din clasa superioară și profitând de slăbiciunile Republicii Romane. Cezar a avansat în sistemul politic roman folosindu-se de inteligența și carisma sa, ajungând guvernator al provinciilor romane Spania, iar ulterior Galia. S-a folosit de poziția sa pentru a își spori puterea militară, declansând un război civil când a invadat peninsula Italică cu armata sa împotriva rivalului său politic Pompei, pe care l-a învins. Întors în Roma, Iulius Cezar și-a sporit puterea declarându-se în 44 î.e.n. dictator pe viață. Început să fie temut de ceilalți politicieni romani, un grup de senatori, printre care Marcus Junius Brutus, a doua alegere a lui Cezar ca moștenitor, și Gaius Cassius Longinus, au hotărât să-l asasineze.
Moștenirea lui Iulius Cezar se bazează pe influența sa în politică și strategie militară. El a fost cel care a dus la nașterea Imperiului Roman și a zdruncinat ordinea socială în fosta Republică Romană, iar astăzi există și o ideologie politică ce îi poartă numele și ce are la bază ideea unui lider carismatic și puternic ce își bazează controlul pe cultul personalității și pe violență. Inspirație în politica lui Cezar au găsit și Napoleon Bonaparte și Benito Mussolini.
Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/Late_Bronze_Age_collapse
https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_Peoples