Anul 1933 a rămas în istorie şi prin venirea la putere a liderului nazist Adolf Hitler, cel ce spera să rămână în amintirea generaţiilor următoare prin opera politică. Se anunţa o transformare radicală a societăţii germane prin eliminarea elementelor comuniste şi liberale, nici creştinismul şi dreptul roman nefiind pe placul singurului om cu o minte sclipitoare. Mulţi sunt cei ce se declară uimiţi de realizările regimului totalitar şi performanţele armatei germane pe câmpurile de luptă au devenit legendare şi dezbătute intens în mediul ştiinţific şi în infosferă. Oare chiar să fie corect acest mod de interpretare?
Omul este obişnuit să funcţioneze după logica afectivă şi începe să adore ceea ce-i place, ceea ce se vede foarte bine în cazul religiilor. Cei ce simpatizează cu o doctrină politică sau admiră prea mult faptele unui regim ajung în situaţia credincioşilor ce nu mai pot scăpa din lumea credinţelor. Se poate ajunge la o logică mistică în care se crede în orice fără să existe argumente raţionale. Nu este de mirare că astăzi există persoane ce afirmă cu tărie că guvernarea din Germania nazistă a revoluţionat mult în evoluţia Europei. S-a ajuns să se scrie că tehnica din Reich a fost concepută cu ajutorul unor fiinţe venite din spaţiu şi aşa se explică eforturile deosebite cu care a fost înfrânt colosul dominat de capul de mort.
Realitatea este diferită complet de ceea ce cred masele şi este greu de acceptat de cei ce au idei ferme. Conducătorii nazişti au avansat pe criterii politice şi păreau geniali prin această ascensiune. Deciziile luate însă în practică au fost mai mult decât catastrofale şi cel mai bine s-a văzut acest aspect cât timp a existat o colaborare cu Uniunea Sovietică după 23 august 1939. Adolf Hitler a fost de acord să dezvolte parteneriatul economic cu statul comunist pentru că industria germană se sufoca în urma blocadei navale britanice. Era nevoie de materii prime pentru capacităţile de producţie, dar trebuia să se plătească prin ceva mărfurile sovietice. A fost permis exportul de maşini-unelte de calitate superioară, nemţească. Iosif Stalin a fost mulţumit de această afacere, vapoarele şi trenurile transportând produsele industriale către uzine îndepărtate. Ambele părţi aveau de câştigat şi se părea că în Europa de Est pacea dictatorilor era de durată. Trimiterea de maşini-unelte părea să fie o afacere bună pentru că erau scumpe. Părea. Iosif Stalin le-a dirijat către fabrica de tancuri de la Celiabinsk pentru sporirea calităţii blindatelor. Să ai la dispoziţie peste 400 de maşini creatoare de maşini nu era ceva lipsit de importanţă strategică. Tancul nu are valoare dacă nu este sprijinit din aer de către aviaţie şi la Saratov a fost deschisă o fabrică în care 40% din utilajele de producţie erau de origine nazistă şi s-a putut realiza modelul Yak-1, periculos în luptele aeriene cu orice avion inamic.
Evenimentele de la 22 iunie 1941 au pus capăt acestei colaborări, dar deja era prea târziu. Instalaţiile primite din Germania au funcţionat din plin în tot cursul războiului şi au avut un rol important în realizarea de produse speciale. Autorităţile naziste au subestimat grav ceea ce se petrecea dincolo de Bug şi i-au oferit lui Stalin instrumentele cu care să construiască şi mai multe arme de calitate superioară. A fost una din cele mai proaste decizii luate de centrul de putere de la Berlin şi a fost ca un fel de condamnare la înfrângere şi la moarte. Orice expert în domeniul industrial ştie că anumite maşini-unelte nu pot fi utilizate decât în fabricile din domeniul producţiei de armament şi achiziţionarea acestora înseamnă o creştere a livrărilor către trupele inamice. A existat o mare naivitate în ceea ce priveşte colaborarea cu lumea roşie şi o trufie prostească privind superioritatea tehnică faţă de lumea comunistă. Iosif Stalin a demonstrat că sistemul comunist profită de orice achiziţie pentru a trece la producţii masive de armament.
Conducătorii nazişti au fost de o prostie uluitoare în ceea ce priveşte colaborarea cu lumea comunistă şi astfel s-a ajuns ca Berlinul să fie luat cu asalt de forţele sovietice dotate cu armament din belşug. Oare câte tancuri şi avioane au fost asamblate şi din piese făcute de maşinile-unelte livrate cu acordul lui Hitler?
Orice sistem bazat pe un partid unic generează un puternic curent în societate şi se produce o acumulare a valorilor catastrofale până când apare prăbuşirea.