Oamenii Mării sunt un popor ipotetic, o confederație maritimă care se presupune că a atact Egiptul Antic la sfârșitul Erei Bronzului. Până în zilele noastre, existența lor, cât și alte detalii despre cum erau organizați sau de unde veneau, rămâne un mister, dar sunt descriși ca un popor ce ocupa regiuni din estul Mării Mediterane, insule sau coaste, și care avea abilități bune în navigația maritimă.
Emmanuel de Rougé, egiptolog francez, a fost primul care a folosit termenul de “oameni ai mării” în 1855, pentru a descrie o luptă prezentată în situl arheologic de la Medinet Habu din Egipt. Bătălia, încriptată pe stălpii din sit, înfățișează anul al 8-lea al domniei faraonului Ramses al III-lea, și mai exact ceea ce pare a fi o campanie militară împotriva unor inamici ce sunt descriși ca venind din nord. Ulterior, termenul a fost popularizat de un discipol de al lui Rougé, Gaston Maspero.
Mai multe detalii despre acest popor rămân încă necunoscute. Inscripțiile de la Medinet Habu rămân în continuare principala sursă, plus alte informații istorice din Egiptul Antic care descriu diferite triburi ce par a avea caracteristici comune cu cele ale Oamenilor Mării. Așadar, există posibilitatea ca Oamenii Mării să nu fi fost un popor de sine stătător, și mai multe triburi ce ocupau regiuni din estul Mării Mediterane.
Pe Marea Înscripție Kanak, hieroglife antice din perioada faraonului Merneptah, sunt descrise mai multe popoare numite Eqwesh, Lukka, Shekelesh, Sherden, Teresh cu care armata faraonului s-a întâlnit în timpul bătăliei de la Perire, din vestul Deltei Nilului. Eqwesh înseamnă “cei din țările mării”, cu toate că este posibil ca termenul să se refere la grecii antici, Achaeans.
Atacurile Oamenilor Mării sunt considerate și un factor ce a contribuit la colapsul Epocii de Bronz Târzie (1200-1150 î.e.n), o serie de evenimente ce au dus la colapsul multor națiuni din estul Mării Mediteraneene.
Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/Late_Bronze_Age_collapse
https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_Peoples