Statul rămas după destrămarea Uniunii Sovietice este un colos în ceea ce privește suprafața și potențialul economic. Moștenirea comunistă este în continuare una deosebită prin faptul că adâncurile conțin mari cantități de cărbune, minereu de fier și de mangan. Niprul oferă energie ieftină prin hidrocentrale imense. O centrală nucleară are o putere instalată de 5.700 MW, un adevărat monstru energetic. Șantierele navale pot produce vapoare militare și civile de orice dimensiune. Sunt fabrici deosebite de avioane și tancuri, despre lipsa arsenalelor nefiind voba. Marea problemă a Ucrainei constă în faptul că este situată pe un teren mișcător al mentalităților. Există o puternică falie etnică, regiuni întregi fiind rusofone. Tocmai zona industrializată a Donețk-ului este dominată de populație fidelă indicațiilor venite de la Kremlin. Există o altă falie religioasă foarte puternică și mișcătoare. Locuitorii din regiunile vestice ale țării sunt înclinați spre lumea occidentală, catolică. Sunt acele zone ocupate în 1939 de Armata Roșie și alipite centrului de putere de la Kiev. Aici sunt și multe minorități etnice ce nu prea au drepturi naționale. Românii, maghiarii și polonezii nu sunt respectați de conducătorii statului și care vor să-I ucrainizeze prin toate mijloacele, mai ales prin școală. Cele mai puternice falii sunt însă la nivel de logică afectivă. Mulți ucraineni au rămas nostalgici după vremurile sovietice și se declară socialiști sau comuniști. Nu mai contează etnia atunci când creierul este grav afectat ideologic și pur și simplu spălat. Există orientarea naționalistă și potențialul acestui curent este unul deosebit în luptele cu invadatorii. Ura poate să fie amplificată de nenorocirile impuse de centrul comunist de la Kremlin, cel care a generat foametea cumplită denumită astăzi Holodomor, trimiterea de soldați slab instruiți și echipați în luptele din Finlanda și apoi a trecut cu o energie șocantă la amplicarea tacticii pământului pârjolit în calea germanilor. Orașul Kiev a fost distrus în mare măsură prin amplasarea de mari încărcături explozive în clădirile importante pentru a provoca pierderi importante trupelor Wehrmacht-ului.
Societatea contemporană a dezvoltat și o masă de oameni ce se simte legată prin computer de restul lumii și care preferă să plece pentru a se putea dezvolta intelectual acolo unde este stabilitate politică și economică. Curentul generat de fenomenul de globalizare poate să aducă un progres deosebit dacă este încurajat de autorități.
Mai există încă o falie puternică. Este ruptura dintre conducători și popor. Liderii politici au moștenit de la cei comuniști ideea că ei știu și pot tot. Iau decizii, dar oamenii sunt sătui de cei de sus și ajung indiferenți la legile statului. Pofta de îmbogățire cu orice preț a amplificat disprețul oamenilor de rând față de pretențiile de mari conducători ale celor instalați vremelnic în funcții de conducere.
Aceste mentalități sunt cele ce slăbesc potențialul militar al Ucrainei în fața vecinului întins de la est. Arme sunt și se știe că organizarea perfectă a terenului poate să anuleze în mod absolut avantajele date de existența forțelor motorizate. În plus, efectivele aduse la frontieră până-n prezent nu sunt suficiente pentru un război total cu un stat ce dispune de o industrie care a tot produs armament după 1991. Este interesant de precizat că statul din nordul Mării Negre a exportat cantități importante de tehnică de luptă în cele trei decenii de la căderea Uniunii Sovietice, ceea ce înseamnă că au fost afaceri frumoase ale unor centre de putere și interese.