Luna februarie a anului 2022 putea să fie una obişnuită din scurgerea vremii, dar s-a dat ordin pentru începerea unei operaţiuni militare speciale pentru protejarea unor locuitori ruşi de pe teritoriul statului vecin. Interesant este că forţele de invazie n-au pornit în apărarea regiunilor din estul ţării ţintă, ci au pornit direct spre capitală şi alte oraşe importante din punct de vedere strategic, ceea ce înseamnă că obiectivul politic era cu totul diferit de ceea ce se spunea în diplomaţie şi presă. Nu trebuie să ne mire astfel de situaţii din moment ce toată arta războiului este înşelătorie.
Adevărul este că luptele ce se duc astăzi în Ucraina pe un front de o mie de kilometri au mai multe semnificaţii. Prima este strict militară şi foarte vizibilă. Acum a crescut rolul echipamentelor electronice în locul forţei brute ce s-a dezvoltat încă din anii primei conflagraţii mondiale. O mică rachetă ce vine de undeva din lateral sau de sus poate să nimicească un tanc cu o masă de peste 40 de tone şi dotat cu un tun impresionant de calibrul 125 mm. Nici elicopterele perfecţionate de tip Mi-24, Mi-28 sau Ka-52 n-au misiuni uşoare pe cerul Ucrainei. Avioanele de asalt Su-25 au fost concepute special să înfrunte focul armelor infanteriei, dar sunt problemele cu rachetele dirijate încă din Afganistan. Dronele au început să se dovedească nişte jucării electronice deosebit de periculoase prin faptul că transmit date către bateriile de tunuri ce pot executa foc precis asupra ţintelor ce se deplasează nebănuitoare. Sunt absolut lipsite ca valoare comercială prin faptul că se pot construi chiar şi artizanal. Există şi variante militare perfecţionate, capabile să efectueze atacuri cu bombe sau rachete. Armata rusă a rămas însă ancorată în trecut şi preferă să folosească masiv artileria rămasă moştenire din sovietica eră şi apoi să trimită la asalt valuri de infanterişti şi blindate ce au sisteme de protecţie noi insuficient dezvoltate pentru a face faţă noilor pericole de pe câmpurile de luptă. Se calculase prin interbelica eră că o maşină militară devine perimată complet în cel mult şapte ani, dar imaginaţia savanţilor a depăşit orice limită şi ieşeau de pe porţile fabricilor arme noi complet uzate. Mai puteau să fie folosite în lipsă de altceva, dar soarta lor era pecetluită.
A doua semnificaţie este şi mai interesantă. Specialistul american Samuel Huntington a scris o carte despre Ciocnirea civilizaţiilor şi acolo a scris că există adevărate falii între anumite comunităţi. Este foarte cunoscută ruptura dintre francezi şi germani, cea care a generat sau amplificat două războaie mondiale. A devenit acum foarte vizibilă şi cea dintre ruşi şi ucraineni. Primii, cei ce se visează stăpânii lumii, doresc să transforme popoarele vecine în sclavi economici şi militari pentru a avea şi mai multă putere. Nu contează decât umilirea cu orice preţ a locuitorilor prin stăpâni trimişi de la Moscova şi prin cozile de topor ce fac orice pentru o viaţă de huzur. Este cunoscută situaţia tuturor statelor din lagărul comunist, cele care au avut locuitorii nenorociţi pentru a pune în practică o utopie numită comunism. Ucrainenii, tot populaţie ortodoxă, au avut mai multe contacte cu lumea occidentală şi se simt mai atraşi de civilizaţia vestică şi de libertatea reală în toate domeniile. Au sesizat acest aspect şi simplii soldaţi ruşi, cei care spuneau că se trăia bine până au sosit ei. Intervenţia brutală rusă a dus la creşterea urii sociale împotriva ocupantului ce a nenorocit oamenii de sute de ani în numele ideii că fac un lucru pozitiv. Este evident că maselor din nord li se oferă iluzii pentru a crede în ceva ce nu are nici cea mai mică legătură cu interesele unui neam ce stăpâneşte cel mai vast teritoriu.
Cea mai importantă semnificaţie vine abia acum. Războiul din Ucraina este ocazia perfectă pentru a scăpa de moştenirea Uniunii Sovietice şi chiar Rusia ajută din plin prin distrugeri la această operă de schimbare. Ambele tabere folosesc armament moştenit din timpul imperiului comunist sau derivat din tehnica sovietică şi acesta începe să dispară prin luptele de uzură. Stocurile sunt însă prea mari şi forţele ruseşti nu concentrează decât o parte pentru că restul este dispus spre China sau spre Europa civilizată. Fabricile şi oraşele au fost construite pentru a satisface fanteziile politrucilor de la Kremlin şi n-au cea mai mică legătură cu fericirea oamenilor. Minciuna şi teroarea au fost caracteristicile de bază ale lumii comuniste şi se vede şi astăzi obsesia Moscovei de a demonstra că ar fi pozitivă prin tot ceea ce face şi prin ceea ce nu este război. Ucraina, chiar dacă au rămas unele mentalităţi sovietice, începuse ruperea de trecutul odios, dar a început nebunia cu nazismul şi ura împotriva lumii normale, libere. Conducerea de la Kremlin a căzut complet în trecut, indiferent ce zice şi ce face, şi o să rămână odioasă la scara istoriei. A fost, este şi va fi. Aşa a fost concepută genetic de către Lenin şi Stalin, a nenorocit populaţiile zise sovietice până în 1991 şi acum a luat-o de la început. Ucraina putea să fie oricum, dar lagărul numit Rusia rămâne un mare pericol la adresa întregii omeniri şi unele discursuri chiar indică grave probleme psihice la nivel de conducere şi acestea se agravează în fiecare zi. Paranoia nucleară nu mai trebuie să mire pe cineva, prezentarea arsenalului militar fiind făcută în fiecare an pentru a arăta întregii lumi cine poate să nimicească societatea civilizată în numele unui iluzoriu progres.