Turtucaia. Un cuvânt care astăzi nu prea mai spune mare lucru. Se ştie că este o localitate din Bulgaria, aşezată pe malul Dunării. Aparţinea însă de România în anul 1916 şi, după intrarea în luptă împotriva Austro-Ungariei, armata bulgară a primit ordin să ocupe cetatea şi a reuşit în câteva zile din septembrie. A fost un adevărat dezastru la nivel psihologic în tabăra română şi aşa a rămas în istoriografie. Pierderile trupelor din capul de pod au fost mari în raport cu potenţialul mobilizabil al ţării.
Nu se poate schimba istoria şi departe de noi ideea falsificării trecutului. Mulţi istorici străini au început să arunce vina pentru problemele Antantei numai pe micuţa Românie, armata acesteia fiind incapabilă să obţină rezultate semnificative pe câmpul de luptă. Repetată la infinit, teoria intră în conştiinţa oamenilor şi apare o blazare. Ne închinăm doar în faţa faptelor altora, multe fiind extrem de minore la scara istoriei. Să revenim la Turtucaia. Apărătorii români au fost asaltaţi de trupe bulgare sprijinite de câteva mici unităţi germane. N-au avut sprijin din partea Antantei. Au fost singuri. Bulgarii au cucerit fortăreaţa cu preţul a 1517 morţi, adică 1,73% din pierderile definitive. Răniţii au fost în număr de 7407, adică se ajunge la 4,86%. Au mai fost 247 de dispăruţi. Victoria bulgară a fost prea scump plătită, unele mari unităţi ajungând la pierderea a 50% dintre ofiţeri. Problema pentru Bulgaria a fost că frontul dobrogean s-a menţinut până-n 1918 şi efectivele au tot scăzut. Armata aliată de la Salonic a putut să spargă mai uşor liniile de tranşee şi a aplicat o lovitură mortală blocului militar dominat de Germania. Pierderile totale la Turtucaia au fost de 1,45% din efectivele mobilizate de Sofia.
Bătălia a fost un succes dezastruos pentru ţara de la sud de Dunăre, dar efectele au trecut neobservate sub valul de frenezie naţionalistă. Victimele s-au contabilizat mai târziu. Un efort mai mare din partea Rusiei în Dobrogea şi Bulgaria ar fi capitulat în 1916, dar uriaşa armată slavă nu prea avea elan ofensiv şi conflictul s-a prelungit dureros şi sângeros de mult.