Anul 1916 a fost marcat de intrarea trupelor române în vârtejul Primului Război Mondial și astfel s-a dat o lovitură dură Austro-Ungariei. România Mare s-a format după unirea din 1918 și trebuia să se dezvolte o țară nouă după model occidental și erau multe de întemeiat și de construit. Era o epocă în care se impunea dezvoltarea economiei și se simțea o lipsă de personal instruit. Mulți învățători au fost mobilizați pe front și nu s-au mai întors din cauza produselor industriei moderne, cea care a fost concepută de elitele timpului să distrugă tot ceea ce era frumos. Se impunea înființarea de instituții de învățământ care să formeze mase de cadre didactice capabile să ducă lumina cărții în cele mai îndepărtate colțuri ale țării. Înființarea Școlii Normale de Băieți în anul 1919 a fost de absolută necesitate pentru județul Argeș și pentru unitățile administrativ-teritoriale învecinate. Instituția de învățământ poartă cu cinste numele de Alexandru Odobescu din anul 1920 prin decretul regelui Ferdinand I și amintește de începerea cursurilor și de trecerea în neființă a marelui istoric. A urmat transformarea în școală de învățătoare, o măsură prin care statul oferea locuri de muncă și pentru femei în perioada interbelică, mai ales că se anunțau la orizont norii negri ai unui nou conflict planetar. Perioada comunistă a adus transformarea în școală mixtă și apoi în liceu ce avea drept specializare principală fizica nucleară. Instituția de învățământ a pierdut clădirea ridicată în perioada interbelică și a ajuns după ani de peregrinări în actualul sediu. Instituția liceală a fost o victimă a regimului roșu.
Anul 1989 a adus o schimbare a regimului politic și orientarea culturală a fost stabilită spre Occident în ciuda opoziției cercurilor conservatoare căzute în trecut. Învățământul românesc, închistat în gândirea comunistă, a început să se transforme în funcție de noile curente științifice și culturale vestice. Instituția de învățământ din Pitești și-a schimbat denumirea până la forma Colegiul Național Alexandru Odobescu și a devenit un adevărat focar pentru formarea unor generații de oameni instruiți după programe școlare flexibile. Corpul profesoral este deosebit de instruit și elevii pot beneficia de experiența unor cadre didactice care au obținut doctoratul. Sorinela Olteanu, Sorin Iagăru și Marinela Roșescu au obținut titlul științific și pot oferi o instruire superioară doritorilor de lumina cărții.
Matematica este considerată baza științelor și elevul Emanuel Mazăre, sub îndrumarea doamnei Mihaela Stanciu, a obținut premii la nivel județean, național și internațional. Informatica și Fizica sunt alte două domenii de cercetare și studiu în care au fost obținute premii de către pasionatul tânăr cercetător. Mălina Pavel este o nouă valoare a științelor matematice, deja cunoscută în China.
Omenirea a intrat în era digitală și Informatica este noul domeniu de cercetare prin care toate științele pot evolua rapid. Profesorii Aurelian Răducu, Manuel Matei, Ina Lucan, Daniela Manolescu, Daniel Vorovenci și Simona Nicula au format generații întregi de specialiști din domeniul IT. Baza materială a instituției de învățământ este compusă din sute de computere și există în colegiu două laboratoare de robotică, domeniul dronelor fiind astăzi de cea mai mare actualitate și un domeniu de cercetare avansată. Secretele Fizicii au fost și sunt prezentate de către cadre didactice experimentate precum Doina Mola, Georgel Popescu, Felicia Bucur, Adriana Pristoleanu, Florin Baltac sau Emil Necuțå.
Biologia este știința secolului al XXI-lea și laboratorul colegiului este o adevărată pepinieră de viitori medici în urma eforturilor depuse de doamnele profesoare Maria Florescu și Marinela Roșescu. Petruț Badea este cadrul medical de încredere ce asigură supraviețuirea nou-născuților prematuri în cadrul unui spital din Timișoara.
Deschiderea spre lume în urma evenimentelor din decembrie 1989 este posibilă acum prin studierea limbilor străine și un corp profesoral instruit și devotat deschide mintea tinerilor spre realizările omenirii. Nouă cabinete de limbi străine stau la dispoziția elevilor și au existat în timp pasionați care au reușit să obțină premii la olimpiadele județene, naționale și internaționale. Dragostea de carte a mers până la nivelul scrierii de romane în limba spaniolă de către absolventa Isabela Nicolescu. Sunt elevi care combină cunoștințele despre limbile occidentale cu pasiunea pentru japoneză, chineză, coreeană sau rusă. Eleva Ariana Mecu a pornit în Franța pentru a studia culturile din Extremul Orient. Aurel Dobrin, Roxana Dumitrașcu, Alina Cârstescu, Monica Dima, Carmen Negescu și toți ceilalți profesori de limbi străine au deschis mintea tinerilor spre cunoașterea universală.
Pasiunea pentru cercetarea Istoriei este posibilă prin publicarea de articole și studii de popularizare sau științifice pe teme fundamentale precum Marea Criză Economică sau Al Doilea Război Mondial sub îndrumarea profesorilor de specialitate. Colegiul este astăzi un adevărat centru de cercetare științifică și rezultatele sunt oferite la nivel național în publicații precum Historia.ro, Argesis, Limes Transalutanus și Ziarul de Istorie. Elevul Mihai – Claudiu Sima s-a afirmat la concursurile de referate științifice și a devenit sufletul informatic al revistelor Limes Transalutanus și Ziarul de Istorie după absolvire. Istoria trebuie rescrisă fără ură și părtinire și deja sunt analizate sistematic teme precum România Mare, Marea Criză Economică, Al Doilea Război Mondial sau Planul Valev. Nițu Ioan a publicat deja un studiu despre arhitectura României Mari și elevii Iulian Popescu, absolvent în 2024, și Darius Comănescu (clasa a XI-B) au obținut premii în anii 2023 și 2024 cu referate științifice despre blindatele principale de luptă ale Uniunii Sovietice și ale Germaniei. Trebuie să fie o revoluție în cercetarea trecutului pentru a șterge minciuna și manipularea din paginile cărților de Istorie, cele ce sunt redactate de către persoanele cu posibilități materiale. Manualele de Istorie trebuie să fie epurate de balastul ideatic și completate cu ceea ce a fost eliminat de către autorii dornici să aibă un nume aruncat pe-o carte. Octavian Manea publică articole documentate despre situația internațională, îndeosebi despre lumea anglo – saxonă, în Revista 22.
Tainele societății sunt descifrate cu ajutorul profesorilor Luminița Boeru și Ion Dogioiu și cele geografice sunt analizate de către doamnele Cristina Nicolai și Alexandra Pătrașcu, lumea fiind mereu în schimbare.
Știința trebuie să fie însoțită întotdeauna de Artă și Ana-Maria Căpățână, absolventă 2024, a realizat coperta volumelor din Limes Transalutanus cu numerele 16, 17 și 18. Darie Paula, Paulinia pe numele de artistă, a ilustrat articole din Ziarul de Istorie și a realizat coperta pentru numerele 3 – 6 din Limes Transalutanus. Are desene publicate în revista Cuvântul, știință și poveste. Ambele artiste au avut expoziții personale la Centrul Cultural Pitești. Ana Claudia Croitoru promovează muzica populară și a avut emisiuni la Centrul Cultural al Primăriei Pitești. Alexandra Vizitiu (clasa a X-a G) a avut emisiuni de folclor la Centrul Cultural al Primăriei Pitești.
Colegiul Național Alexandru Odobescu a avut și are un corp profesoral dedicat și o bază materială care permite șlefuirea minții adolescenților și societatea trebuie să ajute la formarea și apoi dezvoltarea intelectuală și materială a tinerilor. Efortul intelectualilor dedicați trebuie să fie sprijinit de întreaga comunitate, tinerii trebuie să fie promovați în funcție de aptitudini și să fie feriți de viciile societății. Cohorte de absolvenți au pornit în carieră de pe porțile colegiului și au îngroșat rândurile informaticienilor, polițiștilor, avocaților sau pe cele ale inginerilor. Actualele generații beneficiază de investițiile din ultimele decenii, realizate din bani publici sau din donații, și acum există rețele de calculatoare performante, internet de mare viteză, izolarea termică a clădirilor, centrală termică de mare putere, panouri fotovoltaice și o sală de sport modernă și frumos decorată prin efortul profesorului Radu Petrișor. Biblioteca instituției de învățământ dispune de peste 32.000 de volume și permite documentarea în toate domeniile științifice. Conducerea instituției de învățământ a reușit să obțină cu greu de la clasa politică fondurile necesare procesului de modernizare.
Un singur articol nu este suficient pentru a cuprinde toate realizările generațiilor trecute și prezente de cadre didactice, personal auxiliar și elevi, cei ce au făcut sau vor face multe pentru viitorul României.
Un singur articol nu este suficient pentru a cuprinde toate realizările generațiilor trecute și prezente de cadre didactice, personal auxiliar și elevi, cei ce au făcut sau vor face multe pentru viitorul României.
Colegiul Național Alexandru Odobescu a împlinit 105 ani de existență și generații de absolvenți instruiți de profesori devotați au contribuit la ridicarea României și chiar a omenirii în urma deschiderii spre Europa.