limes-transalutanus-17-coperta

Copertă realizată de Ana-Maria Căpățînă

Introducere

Numărul 17 al revistei Limes Transalutanus continuă misiunea publicației de a prezenta Istoria într-un mod unic, venind cu noi articole ce încearcă să pună în discuție subiecte din fiecare epocă, subiecte mai puțin cunoscute cât și din alte domenii, iar ca "revistă de frontieră" am încercat și cu acest număr să înfățișăm Istoria la granița sa cu lumea de azi și cum efectele sale încă ne afectează.

Începând din Antichitate, pornind de la monede romane încercăm să combatem mitul promovat de fostul regim comunist care a încercat să evidențieze doar latura dacică a poporului român, ignorând moștenirea venită de la Roma. Apoi vremea ajunge în Evul Mediu, mai precis în 1368 în timpul unei victorii împotriva oastelor maghiare conduse de Ludovic de Anjou. Sfârșitul Evului Mediu ne duce la una dintre cele mai mari invenții ale umanității, automobilul, invenția ce a înlocuit calul și a revoluționat transportul devenind parte integrală a ce înseamnă astăzi societatea umană. Poate chiar prea mult din păcate, astfel vom purta o discuție despre cum mediul a avut de suferit pentru a face loc autostrăzilor întinse pentru motorul ce a înlocuit caii. Apoi "Armata rusă, alcoolul și rezistența armatei germane în prima conflagrație mondială" găsește armata Moscovei în toiul Primului Război Mondial, unde săturată de lupte și visând la pace, își îneacă amarul, și victoria, în alcool.

Ajungem apoi în secolul XX unde bineînțeles, ca în precedentele numere, vom povesti despre cele două războaie ce au schimbat lumea. Vom începe prin combaterea celebrului mit de pe 22 iunie 1941, și anume faptul că armata roșie a pierdut teren în fața Germaniei Naziste pentru că nu se aștepta un atac, când de fapt dovezile arată că sovieticii se pregăteau pentru un atac, și vom vedea și de ce și împotriva cui. Trecând în tabăra cealaltă, vom discuta și câteva mituri despre tancurile Germaniei, "Panther și obsesiile contemporane" vine cu argumente legate de performanțele dintre tancurile Panzer și modelul sovietic T-34.

Sfârșitul războaielor ne găsește în Epoca Contemporană, unde analizăm cum istoria și-a lăsat urmele asupra lumii de azi. Discutăm despre regimul comunist sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, despre lipsurile acelei perioade și distrugerea morală a societății românești. Numărul 17 are un articol special "Epoca de aur a dezastrelor produse de politica regimului comunist și înșelarea poporului român". 28 de dezastre ale Epocii de Aur sunt descrise în detaliu, de la Decretul 770 și motivul pentru care hărțile din România au un lac ce nu există în realitate, cum s-a decis că un Canal e mai important decât autostrăzile, numere de accidente rutiere și aeriene, de ce parizerul ajunsese periculos pentru sănătatea cetățenilor, celebra fugă a lui Pacepa, iar în final articolul se încheie cu decembrie 1989. Toate acestea într-un singur text, 28 de evenimente ce doboară mitul Epocii de Aur. Ultima parte a numărului este despre intersecția Istoriei și Tehnologiei, vom prezenta cum poate influența geografia nevoile unui popor și cum această idee poate duce la împărțirea istoriei tehnologiei în 4 etape.

Noul număr sperăm să fie util prin a ghida interesul cititorilor în a înțelege Istoria și urmările sale, pentru a oferi celor interesați noi perspective asupra ce se întâmplă în jurul lor și, mai important, de ce, iar în cele din urmă pentru a ști ce greșeli nu trebuie să se mai repete.

Lectură plăcută!

Istoria antică

Istoria medievală

Epoca modernă

Era celor două războaie mondiale

Epoca contemporană

Istoria și Tehnologia